Milyen mosogatót válasszunk?

19 okt 2012

A megfelelő mosogató kiválasztásakor a legnehezebb kérdés, hogy milyen anyagú legyen az új darab. Ehhez több szempontot is mérlegelnünk kell.

Rozsdamentes mosogatók

Ha mosogatónk anyagául a rozsdamentes acélt választjuk, tisztában kell lennünk vele, hogy ez nem felületkezelést, hanem ötvözetet jelent, mégpedig króm-nikkel-acél ötvözetet. Ha az ötvözetből hiányzik a nikkel, akkor idővel az anyag elszíneződik, nem bírja a savakat, lúgokat.

Arról, hogy az acél valóban rozsdamentes-e, a minőségi bizonylat alapján győződhetünk meg, melyet minden esetben kérjünk el az üzlettől. Létezik egy másik, nagyon egyszerű módszer is: próbáljuk ki a mosogatót egy mágnessel. Ha azt tapasztaljuk, hogy a felület nem húzza erősen a mágnest, azaz a mágnes rátapad, de ha elengedjük, lecsúszik róla, akkor az ötvözetnek megfelelő a nikkel tartalma. Amikor erősen magához vonzza a mágnest, az azt jelenti, hogy kevés a nikkel tartalom, tehát a minősége nem megfelelő.

Fontos kritérium az anyag vastagsága is. Rozsdamentes acél mosogatóknál, átlagos használat mellett a 17-18 cm-es medence mélységhez a 0,7-0,8 mm-es anyagvastagság már garantálja a jó minőséget. Ne lepődjünk meg, ha rozsdamentes mosogatónkon az első karcolások meglátszanak majd, ez természetes és a minőséget nem befolyásolja.

A jó minőségű, rozsdamentes mosogató mérettől és formától függően 30-40 ezer forintnál kezdődik. Bátran állíthatjuk, hogy örökzöld, időtlen darab, szinte minden stílusú konyhához illik, és bármelyik színvilághoz passzol.

Gránit mosogatók

A gránti jobban tisztántartható mint a rozsdamentes acél, a karcolódásoknak tökéletesen ellenáll, és a vízkő sem látszik meg rajta. A jó minőség feltétele a 80% gránitőrlemény, 20% műgyanta, illetve egyéb segédanyagok keveréke. Ehhez az összetételhez feltétlenül ragaszkodjunk, különben mosogatónk nem lesz megfelelően karc-, hő- és saválló.

Úgy tudjuk megállapítani, hogy leendő mosogatónk jó minőségű-e, hogy vásárlás előtt az üzletben bátran kérjünk egy közönséges kést, amit végighúzunk a gránit felületen. Ha a fém könnyen csúszik, és a nyom, amit hagy, egy szivaccsal letörölhető, nyugodtan vásároljuk meg a kiszemelt árut. A minőségi gránit mosogató felületét ugyanis a háztartási eszközök nem tudják felsérteni, és a vizet is lepergeti. Sőt, ügyeljünk arra, hogy a gránit mosogatót ne használjuk vágódeszkának, mondván, hogy úgysem sérül, mert sajnos a késeink mennek tönkre a kemény anyagon.

Szemben a rozsdamentes acéllal a gránit színválasztéka gazdag. Amennyiben a konyha stílusához fontos, hogy a mosogató színben illeszkedjék a berendezés, illetve a fal színéhez, úgy érdemes inkább a gránitra szavazni.

Árban a rozsdamentes olcsóbb, a gránit 35 ezer forinttól kalkulálható.

Kerámia mosogatók

Anyagát tekintve lényegesen vastagabb, mint a rozsdamentes acél, lágyabb vonalvezetésének köszönhetően pedig masszívabbnak tűnik a gránitnál. Egyébként az utóbbi formavilágát idézi jobban. Az anyag összetétele miatt a felülete homogénebb, mint a gránité, nem látunk benne szemcséket, ahogy a mosdóknál sem.

Színvilága élénk, felülete selymesen fénylik, tapintásra pedig sokkal hidegebb, mint a gránit. Nagyon kemény anyag, hő és karcálló, jól tűri a háztartási savakat és lúgokat.

Kerámia mosogatót inkább rusztikus, country stílusú konyhába ajánlott választani. Árban a rozsdamentes acél és a gránit között helyezkedik el, de ez függ a mérettől és a formától is.

Címkék:, , ,

Szólj hozzá

Kövess minket!

Follow Me! Follow Me! Follow Me!